Ensimmäinen ikinä saaristolaisleipä maidottomana ja gluteenittomana onnistui yli odotusten. Tätä kannattaa kokeilla. Ei häviä tavalliselle sitten ollenkaan. Valmis leipä ehdittiin jo naapurillakin maistattaa. Tämä valmistuu kulhossa kymmenessä minuutissa ja kohoaa yön yli jääkaapissa. Sitten vain uuniin paistumaan ja valelu siirappivesiseoksella. Helppoa kuin mikä! Suosittelen kokeilemaan tätä normaalin saaristolaisleivän tilalla tai sitten sen rinnalla.
Saaristolaisleipä
( 1 iso tai 2 pientä leipää)
Raaka-aineet:
0,5l prk gluteenitonta tummaa Kukko-olutta
1ps kuivahiivaa
1rkl psylliumia
1,25 dl siirappia
2dl pellavarouhetta
2dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai tattarihiutaleita
2dl tattarijauhoja
1,5 dl gluteeniton karkea jauhoseos
2tl suolaa
Leivän voiteluun
1 osa siirappia
1 osa vettä
Ohje:
- Sekoita kulhossa olut, hiiva ja psyllium vatkaten käsin.
- Anna vetäytyä viitisen minuuttia.
- Lisää siirappi ja kaikki kuivat aineet pikku hiljaa.
- Vatkaa käsivatkaimella tai yleiskoneella viitisen minuuttia.
- Laita kulhon päälle leivinpaperi ja leivinliina.
- Nosta yön yli jääkaappiin kohoamaan.
- Kuumenna uuni 175 asteeseen.
- Levitä taikina vuokiin. Taikina saattaa olla jääkaapin jäljiltä aika jäykkää eli älä säikähdä sitä.
- Paista uunissa noin 55 minuuttia. Paistoaika voi vaihdella riippuen uunin tehosta ja leivän koosta. Mitä isompi leipä, sitä pidempi paistoaika. Valmiinleivän erotat siitä, että se irtoaa vuoan reunalta ja on tummunut.
- Voitele leipää siirappi-vesiseoksella 2-4 kertaa paiston aikana.
- Anna leipien jäähtyä vuoassaan, jos vain maltat. Minä en malttanut ja maistoin ekat jo lämpimänä. Tämä saaristolaisversio on superhyvää myös suoraan uunista, vaikka maku paraneekin, kun hiukka vetäytyy.
- Pakasta leivät odottamaan tarjoilua, jos et syö niitä heti.
- Näitä on helppo tehdä pakastimeen odottamaan syömistä.
Nämä oli superherkkuja,
- Sanna 💛
Kommentit
Lähetä kommentti