Suussasulava omenahyve (Gluteeniton, maidoton)

Tämä resepti on toistakymmentä vuotta vanha ja löytyy minun kohta 20v vanhasta ensimmäisestä leivontavihkosta, joten tää on aika nostalginen resepti :) Olen tehnyt tätä omenahyvettä kymmeniä kertoja ja aina se on ollut tykätty. Omenahillokkeen ja valkuaispäällisen yhdistelmä on vaan niin ihana! Päällysmarenki pysyy parhaimpana, kun kakun tarjoilee viimeistään muutama tunti paistamisesta. Kun kakku on maidoton, niin se säilyy hyvin huoneenlämmössä, vaikka on hyvää myös jääkaappikylmänäkin. Jos laitat kakun jääkaappiin päällinen saattaa hiukka lösähtää, mutta maku on silloinkin täysin sama. Kakussa on vähän sokeria huomioon ottaen, kuinka makealta se maistuu ja sitäkin enemmän oikeita makuja.


Omenahyve

Pohja:
100g kasvismargariinia(tai voita-ei maidoton)
0,5dl sokeria
1 muna
2,5dl Lidlin gluteenitonta kaurajauhoa 
1tl leivinjauhetta

- Sulata margariini/voi ja sekoita vispilällä sokeri sekaan.
- Lisää kananmuna ja vatkaa hetken.
- Lisää jauhot ja leivinjauhe.
- Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
- Pistele pohjaan haarukalla reikiä ja nosta kylmään odottamaan.

Täyte:
1,5kg kirpeitä omenoita kuorittuna
0,5dl sokeria
 1dl vettä
1 kanelitanko
1/2 sitruunan mehu

- Kiehauta kattilassa sokeri, vesi ja kanelitanko.
- Nosta liedeltä ja lisää sitruunamehu.
- Sekoita joukkoon pilkotut omenat.
- Keitä kohtalaisen kovalla lämmöllä koko ajan sekoittaen 10-15min.
- Kaada seos pohjan päälle hiukan jäähtyneenä. Jos joukossa on reilusti lientä, niin ota sitä vähän pois. Ota pois myös kanelitanko.
- Paista alimmalla tasolla 200 asteessa noin 20 min.

Päällinen: 
4 valkuaista 
0,25-0,5dl sokeria

- Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
- Sekoita varovaisesti joukkoon sokeri.
- Pursota tai levitä päällinen lusikalla omenatäytteen päälle.
-Jatka paistamista vielä 6-8 min tai sen aikaa, että marenki kivasti hiukka ruskettuu.
- Anna jäähtyä paistamisen jälkeen 30-60min.
- Tarjoile Oatlyn vaniljakastikkeen kera tai ilman mitään.

Tässä ihana, raikas piirakka,
- Sanna💚






Kommentit