Kylmäsavulohikakku (Gluteeniton)

Suolaiset kakut ovat aina olleet minun mieleen, sekä voileipä- että hyydykekakut. Tämän ohjeen suolainen savulohikakku tekee täydellisen liiton makean, itsetehdyn saaristolaisleivän päällä. Leivän ohje löytyy blogista. Kakku on hieno juhlapöydän tarjottava ja käy myös arkeen naposteltavaksi. Meillä se oli tänä vuonna paikallaan pääsiäiskahvipöydässä. Ohje on helppo ja siinä onnistuu varmasti jokainen. Jos tuplaat ohjeen, saat ison kakun kunnon juhliin. Ja mikä parasta. Nämä suolaiset hyydykekakut kestävät tosi hyvin pakastamista. Eli ne voi tehdä reippaasti aikaisemmin odottamaan tarjoilua. Alkuperäinen ohje on Kinuskikissan sivuilta.


Kylmäsavulohikakku
10-15hlö

Pohjan raaka-aineet:
150-200g gluteenittomia hapankorppuja
50g sulatettua voita

Ohje:
- Peitä 18-20cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. 
- Murskaa hapankorput tehosekoittimessa.
- Sekoita voi ja hapankorput sekaisin. 
- Laita pohjan ainekset leivinpaperin päälle.


Täytteen raaka-aineet:
3 liivatelehteä
200g kylmäsavulohta
1 ruukku tilliä
1 punasipuli
2dl kuohukermaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
75-100g mätiä
0,5dl sitruunamehua
ripaus valkopippuria

Ohje:
- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
- Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi. Sekaan tuorejuusto.
- Pilko sipuli, lohi ja tilli. Sekoita kaikki ainekset paitsi sitruunamehu ja liivatteet kerman joukkoon.
- Kuumenna sitruunamehu ja sekoita joukkoon vedestä puristetut liivatelehdet. Sekoita täytteen joukkoon vatkaten.
- Nosta kakku hyytymään jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi tai mielellään yön yli. 
- Kakun voi pakastaa odottamaan tarjoilua. Anna silloin kuitenkin sen ensin hyytyä jääkaapissa.

Koristeluun:
- Kylmäsavulohta,mätiä,kurkkua, tuorejuustoa jne. Oman maun mukaan. Kakussa tällä kertaa koristeena mäti ja kurkkusiivut.

Tästä ihana ohje tulevan kevään ja kesän juhliin,
- Sanna💛

Kommentit