Mehevä saaristolaisleipä (Maidoton)

Olen muutaman vuoden leiponut saaristolaisleipiä ja muokannut samaa ohjetta useamman kerran. Nyt ohjeesta tuli taas astetta parempi ja ohje saa toistaiseksi pysyä sellaisenaan. Saaristolaisleipähän on kunnon herkku joulupöydässä, pääsiäisenä, milloin vain. Meillä kyseistä leipää pyritään pitämään aina pakkasessa. Se on usein esim. lohitahnan tai suolaisen kakun kanssa kanssa ihana tarjottava. Kokeile tätä ohjetta savulohikakun kera. Siivu kakkua leivän päälle,nam! Viimeksi leipoessani päätin kokeilla, miten leivässä toimisi kauraleseet ja nehän toimi niin hyvin. Appelsiinimehu leivän pohjana on myös ihan ykkösjuttu. Leivästä tuli astetta kevyempi ja ilmavampi eikä niin rukiinen. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Saaristolaisleivän leipominen on helpompaa kuin moni luulee.

Saaristolaisleipä
3-4 leipää

Raaka-aineet:
1l appelsiinimehua
1pss kuivahiivaa
2-2,5dl siirappia
1rkl suolaa
4dl kaljamallasta
4dl kauraleseitä
2dl ruisjauhoja
8-10dl hiivaleipäjauhoja

Voiteluun:
0,5dl vettä
0,5dl siirappia

Ohje:
- Lämmitä mehu kunnolla lämpimäksi.
- Sekoita mehun joukkoon 1dl jauhoja sekä hiiva ja sekoita.
- Sekoita joukkoon siirappi ja suola.
- Joukkoon kaljamaltaat, ruisjauhot ja pikku hiljaa hiivaleipäjauhot.
- Älä tee taikinasta liian kovaa. Saa jäädä veteläksi.
- Voitele 3-4 pitkänomaista leipävuokaa ja jaa taikina niihin.
- Kohota leivinliinan alla noin 1,5h.
- Kypsennä 175 asteessa toiseksi alimmalla tasolla noin 1,5 h.
- Valele leipiä useamman kerran paiston aikana siirappiseoksella.
- Anna leipien jäähtyä ennenkuin kumoat ne vuoasta. 
- Leivät ovat parhaimmillaan 2-3 päivää paistamisesta, mutta itse on kyllä pakko maistaa sitä aina myös tuoreeltaan voin kera.

- Sanna💛

Kommentit