Täydellinen ja helppo paahtopaisti (Gluteeniton, Maidoton)

Paahtopaistia on tullut tehtyä kymmeniä kertoja ja ainahan se on ollut hyvää, mutta nykyisellä reseptillä voisin sanoa sen olevan erinomaista. Alkuperäinen ohje on Jamie Oliverin kirjasta Ruokavallankumous. Tämä resepti on todella helppo ja hyvin harva voi tässä epäonnistua varsinkin, jos käyttää lihalämpömittaria. Itse käytän mittaria harvoin. Tässä kaikki lisukkeet laitetaan samaan vuokaan ja raaka, pippurilla ja suolalla maustettu paahtopaisti niiden päälle. Sen jälkeen uuniin, annetaan tekeytyä siellä noin tunnin ja sitten puoleksi tunniksi folioon vetäytymään. Ja ruoka on kokonaisuudessaan valmis! Kasviksista tulee ihania pinnalta rapeita, mutta sisältä pehmeitä. Helppoa vai mitä?



Täydellinen paahtopaisti

4-6 hlö

Raaka-aineet:
1,5 kg paahtopaistia
 sipulia
 porkkanaa
 valkosipulin kynsiä
 varsisellerin vartta
 punajuurta
Miniluumutomaatteja 
Tuoreita yrttejä esim timjami, rosmariini
oliiviöljyä
muutama laakerinlehti
suolaa ja pippuria myllystä

Ohje:
- Ota paahtopaisti jääkaapista 30-60min ennen kypsentämistä. Hiero lihan pintaan reilusti pippuria ja suolaa. Kuumenna uuni 240 asteeseen. 
- Pilko pannun pohjalle kasvikset kuorineen(sipuli kuorittuna) ja levittele päälle yrttejä oman maun mukaan. Jos kasvikset ovat ainoa lisuke lihalle, niin muista laittaa niitä runsaasti. Säästä vielä kokonaiset tomaatit. Laita suurin osa kasviksista keskelle niin, että liha peittää ne alleen. Ripottele kasvisten päälle oliiviöljyä. 
-Nosta paisti kasvisten päälle. Jos käytät lihalämpömittaria, laita se lihan paksuimpaan kohtaan. Mittaria käytettäessä anna lämmön nousta noin 65-70 asteeseen,jolloin paisti on valmis.

- Laita paisti uuniin ja alenna lämpötila heti 200 asteeseen ja kypsennä noin tunnin ajan medium-kypsäksi. 
- Lisää minitomaatit sekaan paistoajan puolessa välissä, niin ne eivät ehdi hajota kokonaan. 
- Kypsennysaika riippuu uunin tehokkuudesta. Jos haluat lähes kypsän paistin, kypsennä 10-15 minuuttia lisää. 
- Valele paistia paistoajan välissä uunipellille kertyvällä liemellä sekä lisää pannulle tilkka vettä ja oliiviöljyä, jos kasvikset kuivuvat liikaa. 
- Kun paisti on sopivan kypsyistä, nosta pannu pois uunista ja kääri liha folioon 15-30 minuutiksi vetäytymään. Kasvikset voi laittaa jälkilämmölle uuniin, jotta ne pysyvät lämpimänä.
Leikkaa lihasta mahdollisimman ohuita siivuja ja nauti kasvisten kera. Lihan pinnalle voit halutessa heittää aavistuksen sormisuolakiteitä.

* Jos haluat ruoasta tuhdimpaa, tee lisäksi lohkoperunoita. Laita suolassa ja oliiviöljytilkassa pyöritetyt lohkoperunat samaan uuniin noin 45 minuuttia ennen paistin valmistumista. Muista käännellä perunoita välillä.


Kaipaatko lihalle myös jotakin hyvää kastiketta? Niistä sitten eri postaus. Mun lemppari on Bearnaise.

Tästä juhlava, mutta helppo ruoka vaikka huomisen dinneriksi. Terveellistä, mutta niiiin hyvää. Tästä tykkää taatusti jokainen, lapsista lähtien.

- Sanna💛




Kommentit