Kaurainen pataleipä (Maidoton)

Pataleivät ovat nykyään suosittuja eikä suotta. Ne tehdään nopeasti edellisenä päivänä kohoamaan huoneenlämpöön ja seuraavana aamuna uuniin ja tuore leipä on aamupalalle valmiina. Tässä normaalin ja ihanan kauraisen pataleivän resepti. Gluteenittomasta pataleivästä oma postaus.


Pataleipä

Raaka-aineet:
5,5dl vehnäjauhoja
3,5dl kaurahiutaleita
2-4 rkl siemeniä
2,5tl suolaa
max 1/2 tl kuivahiivaa
3 1/2dl vettä

Ohje:
- Yhdistä kulhossa kuivat aineet.
- Lisää reilun kädenlämpöinen vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa.
- Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina kohoamaan huoneenlämpöön 12-24 tunniksi vedottomaan paikkaan. Uuni on hyvä, jos uunille ei ole silloin käyttöä.
- Leipään tulee makua sitä enemmän, mitä enemmän se saa kohota.
- Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä nopeasti leipä. 
- Anna kohota liinan alla 30 min.
- Laita samaan aikaan uuni 225 astetta ja laita uunipata tai kattila kannen kera uuniin lämpenemään. 
- Kun taikina on kohonnut, ota kattila uunista ja laita esim liraus rypsiöljyä pohjalle.
- Siirrä leipä sinne ja laita kansi päälle.
- Leikkaa saksilla leipään viiltoja ja ripottele kaurahiutaleita päälle.
- Paista kansi päällä 30 min ja sen jälkeen ilman kantta 15-20 min. Jos pataan ei ole kantta, tuplakerros foliota käy myös loistavasti.
- Kumoa leipä padasta ja anna vetäytyä ilman liinaa 10-15min.

Ja se on valmista syötäväksi,
- Sanna💚

Kommentit